Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo

Hattat Hasan Çelebi Kimdir?

Ocak 27, 2021

Hat sanatı en basit tanımıyla, Arap harflerini kullanarak güzel yazı yazma sanatıdır. Yazı ve çizgiler yardımıyla icra edilen hat sanatı Osmanlı’dan günümüze kadar usta-çırak ilişkisi içinde ilerlemiştir. Eski zamanlardan bugüne kadar ulaşmış geleneksel hat sanatını yürüten kişiye ise hattat veya hat sanatı ustası adı verilir. Türklerin İslamiyet’i seçmesinin ardından çok önemli hattatlar yetiştirmiş, İslâm yazısına büyük bir estetik değer kazandırmıştır. Hat sanatı en güzel örneklerini Türk hattatlarının elinden vermiştir. Hattat Hasan Çelebi de bu büyük ustalardan biridir, hattat Hasan Çelebi eserleri bugün pek çok yerde hala görülebilmektedir. Kayseri’deki İki Kapılı Cami, TBMM Mescidi, Yeni Cami kubbe yazıları, Fenerbahçe Camii, Çengelköy Yıldırım Beyazıt Camii bunlardan bazılarıdır. Bunun yanında hat tabloları büyük hattatların eserlerini yaşatmanın bir başka formudur. Gelin şimdi büyük usta Hattat Hasan Çelebi ve eserlerine kısaca bir göz atalım. 

 

Hattat Nedir?

Hattat, geleneksel Türk-İslam sanatı olan hat sanatını icra eden kişiye verilen isimdir. Bir tür güzel yazı yazma sanatı olan hat ise; Arapça, Farsça ya da Osmanlıca sözcükleri farklı yazı çeşitlerini kullanarak çeşitli yüzeyler üzerine yazma sanatıdır.

Sahip olduğumuz mevcut kaynaklara göre 3000’den fazla hattat biyografisi vardır. Hattatların hayatına dair bilgiler biyografilerde yer alırken sonraları müstakil kitaplar halinde basılmıştır. 

 

Hattat Ne İş Yapar?

Hattat, temel olarak kağıt, kalem ve mürekkep kullanarak farklı yüzeyler üzerine, ayet ve hadisleri estetik şekilde yazan kişidir. Hattatlar güzel yazı yazarak bir yandan para kazanırken bir yandan da İslâm estetiğini halka ulaştırmışlardır. Hattatların bu işe gönül vermelerinde ve devam etme azimlerinde, ayet ve hadislerde ifade edilen, güzel yazının ve güzel yazı yazanın övgüye layık olduğu bakış açısı oldukça etkili olmuştur. 

 

Nasıl Hattat Olunur?

Geleneksel Türk sanatlarından hat sanatının eğitimi ve öğretimi ciddi bir disiplin içinde usta - çırak ilişkisiyle devam etmiştir. Eski dönemlerde sadece Kuran’ı Kerim’in okunuşu değil yazılışına da önem verilerek hüsn-i hatt öğretilmiştir. Sıbyan mektebinde öğretilen bu yazının esas amacı hattat yetiştirmek değildir, buradaki temel gaye çocukların el yazılarını güzelleştirmek ve çocuklara güzel yazma alışkanlığı kazandırmaktır. 

Hat sanatı eğitimi genellikle genç yaşlarda başlamış ve resmi kurumlar, medreseler, özel eğitim yerleri veya konaklarda verilmiştir. Hattatlar haftanın belli günlerinde eğitim vermişlerdir. Bazı büyük hattatların, sanatın zekatını vermek gayesiyle, bu sanata yeteneği ve isteği olan bir iki öğrenciyi seçerek hiçbir ücret almadan özel eğitim verdikleri bilinmektedir. 

Hattat Olma Şartları Nelerdir?

Her ne kadar keskin kurallarla ve kıstaslarla belirlenmiş hattat olma şartları bulunmasa da aşağıda hatta olabilmek için gerekli birtakım özellikleri yazdık:

  • Hat sanatı ile ilgili olmak
  • Hat sanatında yetenekli olmak
  • Azimli olmak
  • Her gün yazmak
  • İyi ve kaliteli malzeme kullanmak
  • Ustadan onay almak

 

Hattat Hasan Çelebi Kimdir?

Hasan Çelebi, 1937 senesinde, Tahsin Efendi ile Sakine Hanım'ın oğlu olarak Erzurum’un Oltu İlçesi’ne bağlı İnci Köyü’nde doğdu. 1954 yılında dinî eğitim almak için İstanbul’a gitti. Üçbaş ve Çinili medreselerinde Arapça ve din dersleri aldıktan sonra 1956’da müezzin olarak Üsküdar Mihrimah Sultan Camiine atandı. Askerlik görevini tamamlayıp döndükten sonra Üsküdar’daki Nasuhi Mehmed Efendi Camii’nde imamlık görevine başladı.

1960 İhtilalinin ardından İstanbul’dan ayrıldı ve müezzinlik görevini ifa etmek için Artvin’in Yusufeli İlçesine gitti. 1963 yılında tekrar İstanbul’a döndü, Üsküdar’daki Mehmed Sa’id Efendi Camii'nde imamlık yapmaya başladı. 

1964 yılından itibaren hattat Halim Özyazıcı, Hamit Bey ve Kemal Batanay'dan hat dersleri alan Hasan Çelebi, 1975 yılında Hamit Bey'den sülüs ve nesih, 1981 yılında da Kemal Batanay'dan ta'lik ve rik'a icazetleri aldı. 1981 yılında İslam Konferansı Teşkilatı'nın yazılarını yazmak için Cidde'de, 1983 yılında da Mescid-i Nebî'nin yazılarının tamiri için Medine'de görevlendirildi.  

1982 yılında ilk kişisel sergisini IRCICA'da; daha sonraki sergilerini de 1984 yılında Kuala Lumpur- Malezya'da, 1985 yılında da Amman'da açtı. 1987 yılında Kuba Mescidi'nin yazılarını yazmak üzere bir yıl süreyle Medine'de kaldı. 1994 yılına gelindiğinde "Hat Sanatında 30. Yıl" sergisini açtı. 

Günümüzün “reisü’l-hattatin”i addedilen Hattat Hasan Çelebi, halen hat çalışmalarına devam etmektedir. Yurt içi ve yurt dışında birçok müstakil ve karma sergilere katılmaktadır. Çok sayıda öğrenciye icâzet veren Çelebi, yazı talimlerine bugün de devam etmekte ve geleneksel meşklerin yanı sıra, yurtdışındaki öğrencilerine de ders vermektedir. Çelebi’ye 2008 yılında Kültür Bakanlığı tarafından sanata hizmet ödülü verilmiştir.  

 

Hattat Hasan Çelebi’nin Eserleri Nelerdir?

Uzun yıllar boyunca hat sanatını icra eden, bu konuda pek çok sergi açan Hasan Çelebi’nin çok sayıda önemli eseri bulunmaktadır. 

Özel koleksiyonlarda çok sayıda eseri bulunan Hattat Hasan Çelebi'nin bazı önemli eserleri arasında şunlar bulunur: Sultanahmet Camii'nin restore edilen kubbe yazıları, Hırka-i Şerif Camii'nin kubbe yazısı, Siirt Molla Kâzım Türbesi taş üzeri yazıları, Yeni Cami kubbe yazıları; Cuma Mescidi, Kıbleteyn Mescidi ve Mescid-i Nebî'nin yeni yapılan kısımlarının bazı yazıları (Medine), 1986 Kuveyt'te İslam Tıp Merkezi'nin iç ve dış cephe yazıları, Hollanda'da bir caminin kuşak yazıları, Pfortzheim Fatih Camii (Almanya), Almatı Merkez Cuma Camii (Kazakistan), Ravza-i Mutahhara'da Cuma ve Mülk sureleri (Suudi Arabistan), Kuba Mescidi'nin kubbe kuşakları ve mihrap cephesi yazıları (Suudi Arabistan), Genk şehrinde Yunus Emre Camii (Belçika), Johannesburg Cuma Camii (Güney Afrika), Mostar kentinde Nezir Ağa Camii'nin (Bosna) yazıları.

 

Hat Tabloları

Günümüzde insanlar hat sanatının göze hoş gelen, estetik ve zengin eserlerini hat tabloları şeklinde yaşam alanlarına taşıyor. Hat tabloları sadece yaşam alanlarınızı güzelleştirmekle kalmıyor aynı zamanda göze hoş gelen yapısıyla huzur ve dinginlik veriyor. Aşiyan Sanat olarak en güzel hat tablolarını sizlerle buluşturuyoruz. Hat tabloları hakkında bilgi sahibi olmak, hat sanatı (yazısı) tablo modelleri ve hat sanatı (yazısı) tablo fiyatlarına göz atmak için ana sayfamızı ziyaret edin: Aşiyan Sanat

 

Paylaş