Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo

Hat Yazısı Çeşitleri & Türleri

Ekim 24, 2020

Bu yazımızda hat yazısı çeşitleri & türleri başlığı altında hat sanatı nedir, hat sanatı teknikleri, hat sanatı malzemeleri gibi hat sanatı ile ilgili merak edilen konulara değineceğiz. İşte hat yazısı hakkında tüm merak edilenler!

 

Hat sanatı nedir?

 Hat sanatı teknikleri, hat yazısı çeşitleri konusuna değinmeden önce hat sanatı nedir sorusunu yanıtlamakta fayda vardır. Hat sanatı hem kelime hem de genel anlamıyla güzel yazı yazma sanatı olarak tanımlanabilir. Osmanlıdan günümüze kadar ulaşan bu sanat türü, yazı ve çizgilerle icra edilir. Hat sanatı ile uğraşan kişiye hattat denmektedir. Hat sanatını icra eden ustalar, içlerinden gelen güzellikleri, duyguları, düşünceleri kalem ve kağıt ile bir araya getirerek resmederler.

 

Hat sanatı malzemeleri

 Hat sanatı nedir, açıkladık. Peki hat sanatı için kullanılacak malzemeler nelerdir? İşte hat sanatı malzemeleri: Makas, yazı takımı, aharlı kağıt, mürekkep, kalemtraş, kalemdan (kalem kutusu), lika (mürekkebe katılan has ipek), hokka (içine mürekkep konulan küçük kap), mühre (kağıda düzlük vermekte kullanılan camdan malzeme), celi kalem (kalın kamış ya da tahtadan yapılmış kalem).

 

Hat sanatı teknikleri

 Hat sanatı nedir, hat sanatı malzemeleri konularının ardından asıl konumuza gelelim. Hat yazısı çeşitleri & türleri nelerdir? Bir diğer deyişle hat sanatı teknikleri hangileridir? İşte en bilinen hat yazısı çeşitleri!

 

Hat sanatında temel olarak altı çeşit yazı türü vardır. Bunlar Aklam-i Sitte adı altında anılır. Bunlar arasında sülüs, nesih, muhakkak, reyhani, tevki, rik'a bulunur. Bu üç gruptan sülüs, muhakkak, tevki ağız genişliği 2 mm; nesih, reyhani ve rik'a ise 1 mm civarında olan kamış kalemle yazılmaktadır. 

 

Sülüs: Üçte bir anlamına gelen bu yazı türü, yumuşak ve tatlı bir görünüme sahiptir. Sülüs adının, yazılan bir harfin üçte iki nispetinde düzlük, üçte bir nispetinde yuvarlaklığı haiz olmasından kaynaklandığı rivayet edilir. Bu yazı türü, özellikle kitap unvanlarının, kıt'aların ve levhaların yazılmasında kullanılmıştır.

 

Nesih: Bu yazı türü Sülüs'e çok benzemektedir. Hatta Sülüs yazının küçük boyutlarda yazılmış halidir. Nesih, kelime anlamıyla bir şeyi ortadan kaldırmak anlamına gelir. Nesih yazı türü, kıvrak ve latif bir tarza sahiptir, bu nedenle Kur'an yazımında zamanla Kufi yazı terk edilmiş ve Nesih tercih edilmiştir. 

 

Muhakkak: Bu yazı türünde harfler, sülüse göre daha büyüktür. Çanaklı olarak tabir edilen harflerin sola uzanan tarafları daha uzundur. Dönüş noktaları köşelidir, sülüsteki gibi derin değildir. Harfleri ve kelimeleri açıktır. 

 

Reyhani: Bu yazı türü muhakkak yazı türünün kurallarına bağlı kalınarak yazılır. Yalnızca harfleri onunkinden daha küçüktür.

 

Tevki: Bu yazı türünde birleşmeyen harfler de birbirine bağlanır. Sülüs'ün kurallarına bağlıdır, onun biraz küçük boyda olanıdır. Halife ve vezirlerin mektuplarında bu yazı türü kullanılmıştır. 

 

Rik'a: Bu yazı türü, divani hattındaki dikey harflerin boyutlarının biraz küçültülmesi, sadelemesi ile oluşmuştur. Tevki'nin kurallarına bağlıdır. Vakıf işlerinde, Kur'an-ı Kerim'in sonunda yer alan dua sayfalarında kullanılmıştır.

 

Ta'lik: Bu yazı türü, harf şekillerinin oranlığı ve çizgilerinin musikisi ile dikkat çekmektedir. Daha çok resmi yazışmalarda ve divanlarda, edebi eserlerde kullanılmıştır.

 

Divani: Ta'lik yazı türü, İran'da resmi yazışmalarda kullanılmış, 15. yüzyılda Osmanlılara gelmiş ve Divanı Humayun'daki resmi yazışmalarda kullanılmaya başlanmıştır. Bu sebeple Divani adını almıştır. 

 

Bu yazımızda hat yazısı çeşitleri & türleri başlığı altında hat sanatı nedir, hat sanatı teknikleri, hat sanatı malzemeleri gibi hat sanatı ile ilgili merak edilen konulara değindik. Eğer siz de ev, iş yeri gibi mekanlarınızda en seçkin hat sanatı tablolarına yer vermek istiyorsanız sitemizi ziyaret edin: Asiyan Sanat Hat Sanatı Eserler

 

Paylaş