Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo

Hilye-i Şerif Hat Sanatı Tablosu

Şubat 18, 2021

Yaşam ve çalışma alanın dekorasyonunun vazgeçilmez öğelerinden biri hiç şüphe yok ki tablolardır. Geniş duvarları, çalışma masanızı, vb. yerleri zevkinize ve dünya görüşünüze uygun birbirinden güzel tablolarla süsleyebilirsiniz. Tablolar sadece bir dekorasyon malzemesi olmakla kalmaz, aynı zamanda insanlara sizin hakkınızda bilgiler de verir ve elbette tarzınızı yansıtmanıza imkan tanır. Doğa resimlerinden portrelere, natürmort çalışmalardan soyut eserlere kadar pek çok çeşit tabloyu yaşam alanlarınıza katabilirsiniz. Son zamanlarda insanlar dini ve tasavvuf ağırlıklı çalışmalara da evlerinde ve iş yerlerinde sıkça yer vermeye başladı. Hasbünallü ve Ni'mel Vekil sözü, nazar ayetleri, Kün Fe Yekün gibi söz ve dualarla ünlü hat eserlerinin tıpkı basım örnekleri pek çok insanın duvarlarını süslüyor. Bunlar sadece göze hoş görünen bir görüntü oluşturmakla kalmıyor, bulundukları ortamlara maneviyat ve huzur da katıyorlar. Hilye-i şerif tablosu da insanların sıklıkla tercih ettiği eserlerden biri. Tıpkı basım hilye-i şerif tablosuyla yaşam ve çalışma alanlarınıza huzuru ve sükuneti getirebilir, dünya görüşünüze uygun bir zevki yansıtabilirsiniz. Sizler için hilye-i şerif anlamı ve hilye-i şerif tablo fiyatları da dahil olmak üzere geniş bir alanda bilgi verdiğimiz bir yazı hazırladık. Hiç vakit kaybetmeden hilye-i şerif nedir, faziletleri nelerdir, hilye-i şerif tablosu nereden alınır gibi soruların cevaplarını almaya başlayalım. Daha fazlası için. İslami Tablo Satın Alabileceğiniz Yerler

 

Hilye-i Şerif nedir?

Hilye-i Şerif kısaca, peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) fiziki halinin tasvir edilmiş halidir. Rivayet edilenlere göre Peygamber efendimizin, ağır bir hastalık geçirdiği dönemde kızının göz yaşları içerisinde "senin gül yüzünü bir daha nasıl göreceğiz" demesi üzerine Hz. Ali'ye (r.a) yazdırdığı kelimelerden oluşan resimdir. Resulullah şöyle buyurmuştur:

"Ya Ali Hilyemi yaz ki, vasıflarımı görmek beni görmek gibidir..."

Hilye-i Şerif’in Müslümanlar için önemi ve değeri çok büyüktür. Hz. Ali’den rivayet edilen, “Hilyemi gören beni görmüş gibidir. Beni gören insan bana muhabbetle bağlanırsa Allah ona cehennemi haram kılar; o kişi kabir azabından emin olur, mahşer günü çıplak olarak haşredilmez” meâlindeki hadis de bu rağbetin sebeplerinden biri ve en başta gelenidir.

Diğer bir güzel söz için bakınız. Kalpleri Dinlendiren Söz; Hasbünallü ve Ni'mel Vekil

 

Hilye-i Şerif Faziletleri Nelerdir?

Hilye sözlükte "süs, ziynet, kolye" anlamlarına gelmektedir. Manevi anlamı ise bunların çok ötesindedir, "yaratılış, suret, güzel vasıflar" anlamlarına gelir. Osmanlı kültüründe, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) vasıflarını ifade etmek için kullanılmıştır. Hilyelerde; Peygamber Efendimizin göz, saç, vücut, konuşma şekli gibi fiziki özellikleri tasvir edilmektedir. Hilyede tasvir edilen bütün fiziki özelliklerinin yanı sıra Peygambere duyulan sevgi, saygı, özlem ve şefaat arzusu gibi duygular da dile getirilmektedir. Hilye-i Şerif'i okumanın, yanında ve yakınında bulundurmanın sayısız fazileti bulunmaktadır. Birkaçını saymanız gerekirse:

1-      Bulunduğu yere şeytan, zalim yönetici ve hastalık giremez.

2-      Okuyan kişiye fakirlik, yoksulluk bulaşmaz.

3-      Okuyan kişiye hac sevabı vardır.

4-      Okuyan kişi kabir azabı görmez, cehennem ateşi ona haram olur.

5-      Kişi Peygamber Efendimizin şefaatine nail olur.

 

Hilye-i Şerif Bölümleri Nelerdir?

Hilye-i şerîf, hilye-i saâdet ya da hilye-i nebî olarak da bilinen hilye, Osmanlı hattatlarca 17. yüzyılda geliştirilen bir süsleme sanatıdır. Süs, ziynet, güzellik gibi anlamları bulunan hilyenin suret, sıfat, hilkat gibi anlamları da vardır. Toplamda sekiz bölümün bulunduğu hilye dört ana bölümden oluşur. Bunlar "başmakam", "göbek", "kuşak" ve "etek"tir. Diğer dört bölümün ise ana bölümleri tamamlayıcı işlevleri vardır.

Bu bölümlere kısaca değinmek gerekirse:

Başmakam

Hilyenin en üst kısmında bulunan bu bölümde besmele yer alır.

Kuşak

Bu bölümde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ile ilgili kısa bir ayet yer alır. Bu ayet genellikle Enbiya Suresi'nin 107. ayetidir: "Biz alemlere ancak rahmet olarak gönderdik" kısmı bulunur. Ancak eski zamanlarda bazı hilyelerde bu kısımda "ey habibim sen olmasaydın kâinatı yaratmazdım" manasına gelen "levlâke levlâk lema halakatu'l-eflâk" hadisi de yazılırdı.

Göbek

Hilye metninin en uzun bölümünün yerleştirildiği bu bölüm genellikle yuvarlak veya oval şekilde olur. Hz. Muhammed ile ilgili tasvirlerin yer aldığı esas bölümdür.

Etek

Göbek kısmına sığmayan hilye metninin devamı ise etek bölümünde yazılır. Metnin son satırında ise hilye yazarının adı ve hilyenin yazım tarihi yer alır.

Diğer Bölümler

Ana bölümlerin dışında kalan bu tamamlayıcı 4 bölüm göbeğin etrafında yer alan dört daire şeklindedir. Çoğunlukla dört halifenin isminin yazıldığı bu dört bölümde kimi zaman Hz. Muhammed'in dört ismi de yer alabilir.

Ayrıca bazı hattatlar hilyelerinde dört yerine altı daireye yer verirler. Bu fazladan iki daireye ise Hz. Muhammed'in torunları Hasan ile Hüseyin'in ismi yazılır.

Hz. Peygamber’in hilyesi hakkındaki rivayetler hadis kitaplarında “ıfâtü’n-nebî” ve “Feżâʾil” gibi başlıklar altında verilmiştir. Bu rivayetleri hadis kaynakları yanında çeşitli eserlerden derleyip bir arada değerlendiren ve “şemâil” adıyla bir ilim haline getiren Tirmizî, Kādî İyâz gibi müellifler ise hilye konusunu şemâil kitaplarının Resûlullah’ın vücut yapısıyla ilgili özelliklerinin anlatıldığı “alu Resûlillâh” adlı ilk bölümünde incelemişlerdir.

Aziz Mahmud Hüdâyî’nin Şemâilü’n-nübüvveti’l-Ahmediyyeti’l-Muhammediyye adlı Arapça-Türkçe karışık mensur eseri bu konudaki ilk örneklerden birisidir. Kitabın birinci bölümünde Hz. Peygamber’in hilyesi ve şemâiliyle ilgili rivayetler kaydedilmekte, ardından Türkçe mensur mevlidi andıran bir kısımdan sonra eser Resûl-i Ekrem’in ahlâkına dair Arapça bir metinle nihayete ermektedir. Tek nüshası Hacı Selim Ağa Kütüphanesi’nde mevcut olan bu eserin yanında Hüdâyî’nin Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki bir mecmuada “Hilye-i Resûlullah” başlığını taşıyan yirmi beş beyitlik bir hilyesi daha bulunmaktadır.

Aşiyan Sanat, yaşam ve çalışma alanlarını bu eşsiz eserin tıpkı basım bir örneğiyle süslemek isteyenleri internet sitesine bekliyor. Hilye-i Şerif hat tablosu ile siz de manevi anlamda huzur bulurken Hz. Peygamberimizin hilyesini okuyarak bela ve musibetlerden de uzak durabilirsiniz. Hemen şimdi Aşiyan Sanat internet sitesini ziyaret edin ve Hilye-i Şerif hat tablosu siparişinizi verin.

Paylaş