Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo

Hat Sanatı (Yazısı) Nedir?

Ekim 25, 2020

Bu yazımızda hat sanatı nedir başlığı alltında; bir güzel yazı yazma sanatı olan hat sanatı ile ilgili merak edilenlere değineceğiz. İşte hat sanatı nedir, hat nedir kısaca tarih, hat sanatı teknikleri, hat sanatı malzemeleri gibi hat sanatı hakkında merak edilen her şey!

 

Öncelikle hat sanatı nedir, bir bakalım. Hat sanatı Osmanlıdan günümüze kadar gelen ve Arap harfleri çerçevesinde oluşmuş bir güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat türü, yazı ve çizgilerle icra edilir. Hat sanatının ortaya çıkışı 6. yy ile 10. yy arasına tekabül etmektedir. Hat sanatı ile uğraşan kişi, hattat unvanıyla anılır.

 

Hüsn-i hatt sanatı nedir sorusu ile hat sanatı nedir sorusu aslında aynı şeyi sorgular. Çünkü hat sanatının ilk isminin Hüsn-i Hatt olduğu bilinmektedir. Hat sanatı, güzel yazı anlamına gelir. Bu sanat türünün Batı kültüründeki karşılığı ise kaligrafi olarak karşımıza çıkar. Bu sanatı icra eden ustalar, eserlerinde güzellikleri, duyguları, düşünceleri kalem ve kâğıt ile bir araya getirerek resmederler. Sonuçta ortaya son derece etkileyici eserler çıkmaktadır.

 

Hat sanatı malzemeleri

 Hat sanatı nedir, hüsn-i hatt sanatı nedir sorularını yanıtladıktan somra hat sanatı ne ile icra edilir; yani hat sanatı malzemeleri nelerdir, bir bakalım. Hat sanatı malzemeleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

 • Makas

• Yazı takımı

• Aharlı kağıt

• Mürekkep

• Kalemtraş

• Kalemdan (kalem kutusu)

• Lika (Mürekkebe katılan has ipek)

• Hokka (İçine mürekkep konulan küçük kap)

• Mühre (Kağıda düzlük vermekte kullanılan camdan malzeme)

• Celi kalem (Kalın kamış ya da tahtadan yapılmış kalem)

 

Hat sanatı tarihi

 Hat sanatı nedir, hat sanatı malzemeleri konularını açıkladıktan sonra bir de hat sanatı tarihi konusundan kısaca bahsedelim. Hat nedir kısaca tarih dediğimizde şu bilgilere yer vermekte fayda vardır: 

 Abbasiler döneminde, Bağdatlı vezir ve hattat İbn Mukle, emekleri ve kattığı yenilikler ile yazının ana hatlarını belirleyici bir sistem geliştirmiş ve hat sanatının gelimesinde önemli rol üstlenmiştir. Bu yazı çeşidi zamanla yayılmış, Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesindeki yerini almasıyla daha da fazla önem kazanmıştır. Osmanlı ve İranlı Hattat ustaları her geçen gün hat sanatını geliştirmeye devam etmiş, bu sayede geniş kitlelere yayılmasını sağlamışlardır. Hat sanatı, Osmanlılar döneminde en parlak dönemini Şeyh Hamdullah zamanında yaşamıştır. Sonraki dönemlerde ve hatta tarih boyunca, bu sanatı ilerleten ve yenilikler katan pek çok hattat bulunmaktadır. Bu sayede hat sanatı günümüze dek ulaşmıştır ve bugün de hak ettiği değeri görmeye devam etmektedir. 

 

Hat sanatı teknikleri

 Hat sanatı nedir, hat sanatı malzemeleri, hat sanatı tarihi konularını açıkladık. Peki hat sanatı teknikleri nelerdir? Başlıca hat sanatı yazı türleri şu şekilde açıklanabilir:

 

Kufi: Bu hat sanatı türü, Hz. Ali'nin Kufe'yi siyasi merkez olarak seçmesiyle gelişmiştir. Yazı biçimi olarak köşeli, çetin denilebilecek bir üsluba sahiptir. Kufi yazı türü, ayrıca İslam coğrafyasındaki en eski yazı türüdür.

 

Sülüs: Üçte bir anlamına gelen bu yazı türü, yumuşak ve tatlı bir görünüme sahiptir. Sülüs adının, yazılan bir harfin üçte iki nispetinde düzlük, üçte bir nispetinde yuvarlaklığı haiz olmasından kaynaklandığı rivayet edilir. Bu yazı türü, özellikle kitap unvanlarının, kıt'aların ve levhaların yazılmasında kullanılmıştır. 

 

Nesih: Bu yazı türü Sülüs'e çok benzemektedir. Hatta Sülüs yazının küçük boyutlarda yazılmış halidir. Nesih, kelime anlamıyla bir şeyi ortadan kaldırmak anlamına gelir. Nesih yazı türü, kıvrak ve latif bir tarza sahiptir, bu nedenle Kur'an yazımında zamanla Kufi yazı terk edilmiş ve Nesih tercih edilmiştir. 

 

Bu yazımızda hat sanatı nedir başlığı alltında; hat sanatı nedir, hat nedir kısaca tarih, hat sanatı teknikleri, hat sanatı malzemeleri gibi hat sanatı hakkında merak edilen konulara değindik. Eğer siz de ev, iş yeri gibi mekanlarınızda en seçkin hat sanatı tablolarına yer vermek istiyorsanız sitemizi ziyaret edin: Asiyan Sanat Hat Sanatı Eserler

 

Paylaş