Tüm Ürünlerde Ücretsiz Kargo

Cami Hat Yazıları Nelerdir?

Ocak 29, 2021

Hat sanatı, hüsnü hat yazı biçimleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, çoğunlukla dekoratif amaçlarla kullanılan bir tür görsel sanattır. Bu sanat dalının daha çağdaş bir tanımı ise: "İşaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verme sanatı" şeklindedir. Farklı alfabelerde, farklı şekillerde ve farklı coğrafyalarda ortaya çıkmış olan hat sanatı, özellikle matbaa öncesi dönemde oldukça önemli bir sanat dalıydı. Günümüzde hat sanatı, sıklıkla yazı sistemlerine veya farklı kültürlere göre sınıflandırılmaktadır: İslam hat sanatı, Türk hat sanatı, Japon hat sanatı, Çin hat sanatı, Batı hat sanatı gibi. Yazıya derinlikli bir anlam kazandırmasından dolayı, hat yazıları camilerde yoğun olarak tercih edilen bir yazı türüdür. Cami hat yazısı; dolgun şekilleri, ahenkli gücü ve içeriğiyle camilerin uhrevi havasına çok uygundur. Bu nedenle en güzel hat yazı örnekleri ve hat yazılı ayetler camilerde görülebilir. Bugünkü yazımızda sizlere genel olarak hat sanatından bahsettikten sonra "Cami hat yazısı nedir?" sorusuna cevap vermeye çalışacağız. 


Hat Sanatı Nedir?

Hat sanatı, esasen bir tür güzel yazı sanatıdır. Ancak hat sanatına sadece güzel yazı demek haksızlık olacaktır, o yazıya ruh katan bir yazma biçimidir. Hat sanatı ustası olan hattat, yıllar içinde edindiği sanatıyla harfleri yorumlayarak yeni bir biçime sokar. Hattatın kaleminden bir kere çıkan yazı bir daha silinemez veya düzeltilemez. Bu nedenledir ki hat sanatı hiçbir şekilde hata kabul etmez, bunun yanında büyük bir sabır ve yetenek gerektirir.

Klasik hat sanatı tipografiden ve klasik olmayan yazı tiplerinden farklıdır, buna karşın bir hattat bu alanların hepsinde eser ortaya koyabilir. Yazı karakterleri geçmişten günümüze kadar olan süreçte belirli bir disipline sokulmuş olsalar da, yazma anında hat sanatçısı tarafından doğaçlama bir şekilde ortaya çıkarılırlar. Bu nedenle değişken ve kendiliğinden ortaya çıkan bir doğaları vardır. 

 

Cami Hat Yazısı Nedir?

Hat yazısı, anlatılmak isteneni ahenkli, renkli ve süslü üslubuyla sunan bir sanat dalıdır. Yazıya derin bir anlam katmasından dolayı camilerde sıklıkla tercih edilen yazı türüdür. El becerisi gerektiren hat yazısı, ancak usta kişilerin elinde gerçek bir esere dönüşen yazılardır. İslamiyet'te yazının güzel ve derinlikli bir mana kazanması hat sanatı ile mümkün olmuştur. İslam sanatının kalbi olan hat yazısı Arap alfabesiyle yazılır. Arap harfleri, hattatların elinde anlamlarını kaybetmeden en güzel hallerine bürünürler.

Tarihçesi çok eskiye dayanan hat sanatı, matbaa öncesi dönemde daha yaygın ve tercih edilen yazı sistemlerinden biriydi. II. Osmanlı padişahı Orhan, Bursa'nın fethinden sonra imar çalışmaları başlatmıştır. Hızla başlayan cami, medrese, hamam gibi yapıların inşa çalışmalarıyla birlikte hat sanatı da gelişmeye ve yükselmeye başlamıştır. Zaman içerisinde hat sanatına verilen değer artmış ve geliştirmeye yönelik çalışmalar büyük önem kazanmıştır. Eğitimin yanı sıra yetenek ve yaratıcılık da gerektiren bu sanatın hakkıyla icra edilebilmesi ancak iyi ustaların yetiştirilmesiyle mümkündür. 

Hat yazısı, dolgun şekilleri, ritmik gücü ve içeriğiyle camilerde çokça tercih edilen sanat eserlerine dönüşmüştür. Hattat, hat yazısını icra ederken, görünenin dışında manevi anlamda görünmeyeni de betimlemeye çalışarak yazının ruhunu ortaya çıkarmaya gayret eder.

 

Hat Sanatı İslâm Estetiğinin Zirve Noktasıdır

Hat sanatı, İslâm estetiğinin zirve noktasını oluşturan bir sanattır demek mümkün. Arap harfleri ile icra edilen bu sanat, dünyanın hiçbir alfabesinde görülmeyen bir kıvraklığa ve estetiğe sahiptir. 

İslam dünyasında yazıyı en güzel yazan ve zirveye taşıyanlar Türkler olmuştur. İslam dini etkisinin yanı sıra Osmanlı’da, başta padişahlar olmak üzere devlet adamlarının da bu sanatı benimseyip maddi ve manevi destek vermeleri hat sanatının gelişmesinde oldukça etkili olmuştur. Günümüzde hayranlıkla baktığımız birçok eserin inşa edilmesine zemin hazırlamıştır. Hiç şüphesiz ki bu eserler arasında camiler önemli bir yere sahiptir. 

 

Cami Hat Yazısı Örnekleri Nelerdir?

Olduğundan daha büyük yazılar olarak adlandırabileceğimiz celi yazının birkaç örneğine, Bursa’daki Yeşil Cami kitabesi ile 2. Murat Cami kitabesinde rastlamak mümkündür. I. Murat devrinde celi yazıda Selçuklu imajından uzaklaşıp, yerini daha küt şekillere bırakmıştır. Edremit Hüdavendigar Camii'nin kitabesi ve İznik'te Nilüfer Hatun İmareti buna verilebilecek güzel örneklerdir. Osmanlı padişahlarından, IV. Murat, II. Mustafa, III. Ahmet, II. Mahmud, Sultan Abdülmecid ve Sultan Reşad hat sanatı ile bizzat ilgilenmişlerdir. 

 

Ayasofya Cami Hat Yazıları 

Ana mekanın duvarlarında asılı büyük yuvarlak hat levhaları, Sultan Abdülmecid döneminde yapılan onarımlar sırasında dönemin en ünlü hattatlarından Kadıasker Mustafa İzzet Efendi tarafından yazılmıştır. Bu büyük hat levhalarında; Allah (cc) ve Hz. Muhammed (sav), dört halife; Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali ile Sevgili Peygamberimizin (sav) torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin isimleri yazılıdır. Bu hat levhalarının İslâm alemindeki en büyük hat yazıları olduğu bilinmektedir. 


Aşiyan Sanat olarak camii hat yazılarını yaşam alanlarınıza taşıyan en güzel hat eserlerini sizlerle buluşturuyoruz. Hat sanatının manevi hazzını yaşamak, yaşam alanlarınıza ruhani bir dokunuş yapmak istediğinizde bizimle iletişime geçerek camii hat yazıları ürün yelpazemizde bulunan tablolarımızdan dilediğinize sahip olabilirsiniz. Hat yazı örnekleri, hat yazılı ayetler ve çok daha fazlası için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş